Czy widzieliście kiedyś czekoladę pod mikroskopem?
Z okazji Dnia Czekolady, który przypada na 12 kwietnia, przyjrzeliśmy się jej na 10 000-krotnym przybliżeniu z pomocą skaningowego mikroskopu elektronowego (SEM).
Fotografia wykonana na skaningowym mikroskopie elektronowym przedstawia zdjęcie w mikroobszarze próbki czekolady deserowej. Wykonano również analizę składu pierwiastkowego EDS, który wykazał, oprócz podstawowych pierwiastków węgla C i tlenu O, dużą zawartość magnezu Mg. Tak znaczny udział magnezu w czekoladzie potwierdza jej pozytywne oddziaływanie na zdrowie człowieka.
Czy czekolada w takim razie jest zdrowa?
Pomijając jej kaloryczność, jedzenie czekolady przynosi wiele korzyści, m. in.:
✅ Poprawia nam nastrój dzięki zwiększeniu wydzielania endorfin
✅ Dodaje energii
✅ Wspomaga pracę mózgu
✅ Reguluje ciśnienie krwi i poziom cholesterolu
✅ Przyspiesza metabolizm
✅ Wspomaga układ nerwowy i odpornościowy
✅ Zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału serca i udarów mózgu
✅ Poprawia krążenie
Jedzmy więc na zdrowie!
You are an Entrepreneur, you are facing a technological problem whose solution is beyond the capacity of your team or you simply do not have the time. Take advantage of the unique solution of the Łukasiewicz Research Network. It costs nothing! The Łukasiewicz Research Network offers business a unique 'challenge' system, whereby a group of 4,500 scientists accepts a business challenge in no more than 15 working days and proposes to the entrepreneur to develop an effective implementation solution. In doing so, it engages the highest competence of scientists in Poland and a scientific apparatus that is unique in the country. Most importantly, the entrepreneur does not incur any costs related to the development of the research idea. Łukasiewicz conveniently meets the expectations of business. An entrepreneur can choose to contact not only through a form on the website, but also in more than 50 locations - Łukasiewicz Institutes and their branches throughout Poland. Everywhere, they will receive the same - high quality - product or service.